Tentang Go Digital ASEAN

Bekerjasama dengan kerajaan, rakan kongsi tempatan dan sukarelawan di seluruh rantau ini, Go Digital ASEAN menyampaikan latihan kemahiran digital kepada pemilik perniagaan kecil dan pekerja, memperkasakan mereka untuk mengambil bahagian dan memaksimumkan peluang dalam ekonomi digital. Rakan kongsi pelaksana tempatan kami mempunyai pengalaman berakar umbi bekerja dengan komuniti luar bandar dan kurang bernasib baik serta kepakaran dalam sektor dan industri tidak formal termasuk pertanian dan pelancongan.
Dilancarkan pada 2020, fasa pertama program itu melatih lebih 225,000 ahli MSME dan pekerja daripada komuniti kurang mendapat perkhidmatan di ASEAN, dengan penekanan khusus kepada wanita. Fasa kedua memperluaskan jangkauan program dan menyediakan latihan lanjutan dan sesuai untuk tujuan mengenai celik perniagaan dan kewangan, pemasaran digital, keselamatan siber, dan pengurangan jejak karbon kepada sehingga 200,000 pemilik dan pekerja MSME di rantau ini.

Melengkapkan

135,000

ahli MSME dengan kemahiran asas digital

Menghubungkait

30,000

ahli MSME dengan rakan serantau

Melengkapkan

35,000

ahli MSME dengan kemahiran digital lanjutan

When it comes to technology, I used to depend on my family for help. But now, I can go online by myself and I am confident to conduct business. Sillinphone's Testimonial.Temui Silinphone, pemilik kedai serbaneka kecil di Vientiane, Laos. Dengan sekatan dan sekatan COVID-19, jualannya menjunam. Pelanggan mula menghubunginya terus untuk meminta pilihan penghantaran, tetapi Silinphone tidak tahu bagaimana untuk berbuat demikian.

Melalui menyertai latihan Go Digital ASEAN mengenai peta digital, Silinphone mempelajari cara menyediakan perkhidmatan penghantaran kedainya dan juga mencipta tapak media sosial yang menjangkau lebih ramai pembeli.

Program ini dilaksanakan oleh The Asia Foundation dengan pembiayaan daripada Google.org, cabang dermawan Google dan sokongan daripada Jawatankuasa Penyelaras ASEAN mengenai Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (ACCMSME).

Go Digital ASEAN ialah satu inisiatif di bawah Perikatan Kemahiran Masa Depan, gabungan luas rakan kongsi daripada sektor awam dan swasta yang bekerjasama untuk menyampaikan kemahiran masa depan secara berskala kepada golongan yang paling terpinggir di rantau ini.
Sertai beribu-ribu usahawan seperti Silinphone yang perniagaannya telah berkembang melalui menyertai latihan Go Digital ASEAN.